Exercițiul național Valahia - Cernavodă

Rulează videoul

ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!

ZIUA 1: Un incident grav a avut loc la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă.

Mai multe victime au fost raportate iar evacuarile au început imediat. Acestea au fost decontaminate și trimise fie către spitalul de campanie creat la Fetești, fie la Spitalul Universitar Bucuresti.

Autoritățile au transmis informații prin sistemul Ro alert și au cerut cetățenilor să își păstreze calmul. Oamenii trebuie să respecte indicațiile forțelor de ordine și să anunțe autoritățile în caz de expunere la radiații.

Ca urmare a incidentului, mai multe țări și-au arătat sprijinul și au trimis echipe de sprijin. 

State precum Franța, Norvegia, SUA, Ungaria, Israel, Lituania, Bulgaria și Republica Moldova  au oferit asistență si echipamente.

A început exercițiul național Valahia 2023

Rulează videoul

A început exercițiul național „Valahia 2023” privind producerea unei urgențe nucleare la Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă. Este o oportunitate pentru a integra planurile și procedurile de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Exercițiul, la care vor participa peste 500 de persoane, va avea loc până în 5 octombrie. Autoritățile transmit în această perioadă o serie de mesaje informative cu privire la protejarea populației.

Simularea face pare din proiectul Norway Grants – “Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în Romînia – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimene nucleare și radiologice”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian. 

Galerie foto

Eveniment lansare Valahia 2023

Marți, 19 septembrie, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a organizat la Hotel Marshal Garden București, evenimentul de lansare al Exercițului Național Valahia 2023.

Această inițiativă are ca obiectiv principal ilustrarea și explicarea scopurilor și dinamicii exercițiului, într-un efort colaborativ dintre CNCAN, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și alte entități naționale esențiale în gestionarea situațiilor de urgență nucleară și radiologică. De asemenea, evenimentul a avut suportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA).

Printre participanți s-au numărat distinși reprezentanți ai ambasadelor țărilor  partenere, oficiali ai Guvernului României și ai altor instituții implicate.

Rulează videoul

Galerie foto